In productontwikkeling, en met name wanneer je een app laat bouwen, wordt het woord “prototype” veel gebruikt. Wat is een prototype nou eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor veel bedrijven? In dit artikel geven we een definitie van prototype. Ook leggen we uit wat het kan betekenen voor jouw bedrijf.
Wat is een protoype? Een definitie
Een prototype is een eerste incomplete versie van een product. Het wordt ontwikkeld om een beeld te krijgen van hoe de uiteindelijke versie eruit zal komen te zien. Door een visuele indruk te krijgen, kun je aanpassingen maken om het eindproduct te verbeteren.
In de appwereld wordt de term prototype veel gebruikt. Hiermee wordt het design van de user interface bedoeld. Je maakt dan dus een grafisch design van hoe de app er uiteindelijk uit zal komen te zien. Hier kun je wijzigingen in aanbrengen voordat de programmeur daadwerkelijk begint met programmeren.
Wat betekent prototype in app development?
In app-ontwikkeling heeft het woord prototype een specifieke betekenis. Het ziet namelijk op een fase in het ontwerpproces. Dit is de fase waarin je een frontend ontwikkelt. Je bouwt dus een visuele weergave die nog niet functioneel werkt.
Een prototype is puur bedoeld als een mockup om te laten zien hoe de app eruit gaat zien. Zo kun je de verschillende menu’s als bekijken en navigeren zonder dat je een complete app hoeft te bouwen.
Met een prototype kun je ook zorgen voor een betere user experience. Je kijkt eerst goed naar de basiselementen van de app voordat een programmeur aan de slag gaat. Dit zorgt voor betere beslissingen in het ontwikkelproces.
In app design heb je ook een andere term: wireframe. Dit is de versie vóór het prototype. Beide termen moeten dus van elkaar worden onderscheiden.
De voordelen van prototyping
De drie grootste voordelen van het laten maken van een prototype zijn als volgt:
1. Financieel
Een prototype is erg voordelig om te ontwikkelen. Op deze manier kun je dus in een vroeg stadium een beeld krijgen van jouw product. Indien bepaalde aspecten niet bevallen, kun je dit vroeg ontdekken en veranderen. Zo voorkom je dat je later hoge kosten maakt wanneer de app wordt ontwikkeld.
2. Efficiëntie
Door eerst een prototype te maken kun je veel efficiënter werken. Je werkt dus eigenlijk meer stapsgewijs met een prototype. Je kunt fouten al vroeg ontdekken, en dit verbeteren. Zo voorkom je dat je na het lanceren nog grote veranderingen moet maken. Het is veel beter om zo vroeg mogelijk feedback te verzamelen. Dit zorgt uiteindelijk voor een kwalitatiever eindproduct.
3. Investeerders overtuigen
Heb je al investeerders? Of ga je nog met investeerders in gesprek? Dan is een prototype belangrijk om te hebben, zodat je ze beter kunt overtuigen. Wanneer je investeerders zoekt in een vroeg stadium wil je ze namelijk wat kunnen laten zien. Zij hebben dan een veel beter idee van waar ze in investeren.
Hoe maak je een prototype voor een app?
Twee populaire programma’s voor prototyping zijn Figma en Adobe XD. Dit zijn programma’s die lijken op Photoshop, maar specifiek bedoeld om software te designen. Althans, dat is waar het veelal voor wordt gebruikt.
Een prototyping tool vergt veel kennis en oefening om goed te kunnen gebruiken. Om een professioneel prototype te kunnen ontwerpen heb je ervaring nodig. Ook moet je de principes van UX en UI goed begrijpen.
Jouw app-idee laten prototypen?
Bij Appec hebben we ervaren designers in huis die jouw app kunnen ontwerpen. Nadat je tevreden bent met het prototype gaan we pas aan de slag met programmeren. Zo krijg je een professionele app die je kunt inzetten voor jouw bedrijf.
Heb je vragen over app-ontwikkeling? Neem contact met ons op voor al jouw vragen.