In de wereld van developers worden de termen UI en UX voortdurend genoemd. Vaak is het onduidelijk wat hiermee wordt bedoeld. Wanneer je zoekt naar de betekenis van deze termen, zie je ook vaak dat er overlap is in hoe ze worden gedefinieerd. De termen spelen een centrale rol in het ontwikkelen van apps en websites, en daarom kan het nuttig zijn om te weten wat ze betekenen. In dit artikel leggen we duidelijk uit wat de twee termen betekenen en wat het verschil is tussen de twee.
Waar staan de afkortingen UI en UX voor?
Om het verschil te begrijpen kan het handig zijn om eerst te weten waar de afkortingen voor staan. En daarnaast ook wat ze betekenen in het Nederlands. UI staat voor user interface. Dit wordt in het Nederlands ook vaak gebruikersinterface genoemd. UX betekent user experience, oftewel: gebruikerservaring.
Wanneer je de Nederlandse vertalingen van de termen ziet begint het misschien al iets duidelijker te worden wat ze betekenen. We zullen nu wat dieper ingaan op de definities.
Wat is een UI?
De UI is kort gezegd hoe je de website of app bedient. Hierbij kun je denken aan waar elke knop is geplaatst en hoe de teksten zij gepositioneerd. Het heeft makkelijk gezegd te maken met hoe de website of app eruitziet. UI, de user interface, ziet sterk op design en functionaliteit.
Hier wordt dus ook veel aandacht aan besteed bij zowel het ontwerpen van een app als het ontwikkelen ervan.
Wat is de UX?
De user experience, of gebruikerservaring, ziet meer op hoe de gebruiker de app of website ervaart. De UI speelt hierin natuurlijk ook een rol, maar verder zijn er ook andere factoren die meespelen. De UX bepaalt hoe de gebruiker zich voelt tijdens het gebruiken van een app of website.
De gebruiker wil dat er duidelijk informatie wordt geschaft, en dat de app of website overzichtelijk is gestructureerd zodat duidelijk is welke stappen moeten worden doorlopen. Door de overvloed aan online diensten die er worden geleverd, worden gebruikers steeds kieskeuriger, en wanneer ze niet fijn kunnen navigeren of verward raken door een website of app, haken ze al snel af.
Doordat de UX een grote invloed heeft op hoe de gebruiker een app of website ervaart, heeft dit ook invloed op de conversie. Als een bezoeker van een website namelijk gefrustreerd raakt doordat niet duidelijk is wat de bedoeling is, zal er geen sale plaatsvinden. Je wil het jouw gebruikers zo overzichtelijk en gemakkelijk mogelijk maken, zodat zij gemakkelijk hun taken kunnen uitvoeren zonder obstakels.
Welke is belangrijker: UI of UX?
Er zijn natuurlijk wat overlappingen in beide termen: als een app een slechte UI heeft, leidt dit bijvoorbeeld tot een slechte UX (User Experience). Daarom gaan beide vakgebieden hand in hand, en is het niet zo dat ze per se tegenover elkaar staan.
Wanneer je een app laat ontwikkelen, is het essentieel dat beide op orde zijn. Je wil dat het design er strak uitziet, dat gebruikers alle functies overzichtelijk kunnen terugvinden, en dat er geen frustratie opspeelt bij het gebruik ervan. Door kennis van UI en UX te combineren, zorg je ervoor dat een app of website voldoet aan de eisen van een ‘goede’ app.