Wanneer je een app laat ontwikkelen voor kinderen zijn er bepaalde factoren om rekening mee te houden. Een app voor kinderen heeft iets andere eisen dan een app voor volwassenen. In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn.
1. Eenvoudigere communicatie
Wanneer je een app ontwikkelt voor kinderen kun je niet dezelfde taal gebruiken als bij volwassenen. Kinderen begrijpen teksten veel beter wanneer je eenvoudigere woorden gebruikt. Daarnaast is het ook belangrijk om de zinnen niet overbodig lang te maken. Wanneer je het kort en krachtig houdt, spreekt het kinderen veel meer aan, en zorgt dit voor een betere UX.
Ook de manier waarop je bijvoorbeeld paragrafen indeelt kan een verschil maken. Je wil kinderen niet naar een hele lap tekst laten kijken, alsof ze een essay aan het bestuderen zijn. De communicatie gaat veel vlotter als je paragrafen gebruikt van hooguit 3 tot 4 zinnen, en wat witruimte laat tussen de paragrafen.
Bij communicatie via het internet is het eigenlijk altijd aan te raden om deze uitgangspunten te gebruiken. Maar wanneer het op kinderen aankomt is het zelfs nog extra belangrijk.
2. Meer afbeeldingen
Informatie in de app kan veel beter worden overgebracht aan kinderen via afbeeldingen. In plaats van het kind continu te laten lezen, is het gebruiksvriendelijker om ook af te wisselen met afbeeldingen.
Vooral wanneer je iets relatief ingewikkelds uitlegt kan het handig zijn om hier ook een afbeelding van weer te geven. Zo heeft het kind een beter beeld bij wat er wordt bedoeld.
Ook zorgt dit weer voor een betere opmaak dan alleen maar tekst. Het maakt de app aantrekkelijker om naar te kijken, en verbetert dus de UX.
3. Vlotte bediening
Het woord UX kwam hiervoor al een paar keer naar voren. Je kunt je voorstellen dat het voor kinderen nog extra belangrijk is om de app makkelijk te kunnen bedienen. Dit zorgt ook voor veranderingen in de UX.
Wanneer je een app laat maken voor kinderen, moet de navigatie in de app eigenlijk in één oogopslag duidelijk zijn. Volwassenen kunnen zich vaak nog redden met een slechte UX – afhankelijk van hoe handig ze zijn met apps. Maar bij kinderen wil je alle functies meteen duidelijk naar voren brengen op het scherm. Als ze te veel moeten zoeken, kan het voor frustratie zorgen.
4. Gamification
In een wereld vol met saaie apps kun jij het verschil maken door een spelelement toe te voegen aan jouw app. Door de app niet alleen vol te gooien met informatie, maar het gebruik van de app in een spel te veranderen, wordt het voor kinderen veel aantrekkelijker.
Kinderen houden van spelletjes en hoe meer spelelementen er in de app zitten, hoe beter hun ervaring zal zijn. Denk hierbij aan het verzamelen van punten door bepaalde taken uit te voeren. Wat ook goed werkt is wanneer kinderen hun eigen voortgang kunnen zien. Zo krijgen ze het gevoel dat ze dichter bij hun doel komen, wat de ervaring leuker maakt.
Overigens werkt gamification ook goed bij volwassenen. Het is dus niet iets dat exclusief is aan kinderen.